TS2010

Kilon Kipinät
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Partiolippukunta Kilon Kipinät ry TOIMINTASUUNNITELMA vuodelle 2010

1 Yleistä

Vuosi 2010 on Kilon Kipinät ry:n kymmenes toimintavuosi. Vuoden merkittävin tapahtuma on Kilon Kipinöiden oma kesäleiri, Kipinä IV, elokuussa. Vuonna 2010 toiminnassa painotetaan yksiköiden monipuoliseen retkeilyyn ja toimintayksiköiden johtajien koulutukseen.

Kilon Kipinöiden toiminnan aatteellisena perustana ovat suomalaisen partioliikkeen perinteiset ihanteet ja sen leimallisena piirteenä on erähenkisyys. Toimimme Leppävaaran seurakunnan alueella ja kanta-alueen muodostaa Kilon seutu. Lippukunta osallistuu aktiivisesti Suomen Partiolaiset ry:n, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n, Espoon Partiotuki ry:n ja Järvi-Espoon Eräpartiolaiset ry:n toimintaan.

2 Toimintayksiköt

Lippukunta koostuu kolkka-, partiotyttö-, partiopoika- ja vaeltajaosastoista. Kunkin osaston toiminnasta vastaa hallituksen nimeämä osastonjohtaja. Kaikki laumat ja vartiot kokoontuvat toimintakausien aikana viikottaisiin kokousiltoihinsa. Vaeltajaryhmät kokoontuvat toimintakausien aikana kahden viikon välein.

2.1 Kolkkaosasto

Kolkkaosasto koostuu kevään 2010 ajan kolmesta laumasta: poikalauma Ahvenista sekä tyttölaumoista Ilvekset ja Joutsenet. Syksyllä 2010 poikakolkkalauma Karhujen toiminta käynnistetään uudelleen.

Kolkkaosaston toiminnassa korostetaan erä- ja retkeilytaitojen harjoittelua. Keväällä kaikki laumat järjestävät oman retken ja lisäksi kolkkajohtajat järjestävät koko osaston yhteisen retken. Syksyllä kaikki laumat osallistuvat Espoon Partiotuki ry:n järjestämään Pinkki-partiotaitokilpailuun ja tekevät omat päiväretket.

2.2 Partiotyttöosasto

Partiotyttöosasto koostuu neljästä vartiosta, joita ovat Haukka, Kurki, Tiira ja erätyttövartio Riekko. Tyttövartioiden johtajat muodostavat tyttövartionjohtajaneuvoston eli Leimahduksen, jota johtaa partiotyttöosastonjohtaja.

Partiotyttöosaston tavoitteena tälle vuodelle on jäsentensä koulutus. Tyttövartionjohtajat koulutetaan I-luokan partiolaisiksi. Lisäksi tämän hetken vanhimmista vartiolaisista koulutetaan uusia vartionjohtajia. Tähän koulutukseen kuuluu muun muassa erätyttövartio Riekon toiminta, vartionjohtajakurssi ja II-luokan loppukokeen suoritus. Edellämainitun erätyttövartion ja koulutuksen tason vakiinnuttaminen lukeutuvat myös osaston tavoitteisiin vuodelle 2010.

Vartiot järjestävät kukin oman maastoretken keväällä ja syksyllä. Tämän lisäksi järjestetään tyttöosaston retki keväällä tai syksyllä mahdollisuuksien mukaan. Leimahdus järjestää myös oman maastoretken keväällä.

2.3 Partiopoikaosasto

Partiopoikaosasto koostuu vuonna 2010 kolmesta vartiosta, jotka ovat Kotka, Metso ja eräpoikavartio Sotka. Poikavartionjohtajat muodostavat yhdesssä poikavartionjohtajaneuvoston eli Tulukset, jota johtaa partiopoikaosastonjohtaja.

Partiopoikaosaston tavoitteena tälle vuodelle on jäsentensä koulutus. Poikavartionjohtajat koulutetaan I-luokan partiolaisiksi. Lisäksi tämän hetken vanhimmista vartiolaisista koulutetaan uusia vartionjohtajia. Tähän koulutukseen kuuluu eräpoikavartio Sotkan toiminta, vartionjohtajakurssi ja II-luokan loppukokeen suoritus. Edellämainitun eräpoikavartion ja koulutuksen tason vakiinnuttaminen lukeutuvat myös osaston tavoitteisiin vuodelle 2010.

Jokainen osaston vartio järjestää toimintakauden aikana kaksi maastoretkeä ja osallistuu myös aktiivisesti lippukunnan muuhun toimintaan. Tulukset järjestävät myös oman maastoretken.

2.4 Vaeltajaosasto

Vaeltajaosasto koostuu syksyllä 2009 perustetuista kolmesta vaeltajaryhmästä, jotka jatkavat toimintaansa vuonna 2010. Tämän lisäksi vuoden 2010 aikana pidetään vaeltajaryhmien yhteiskokouksia. Vaeltajaosasto järjestää yhteiset kevät- ja syysretket ja näiden lisäksi vaeltajaryhmät järjestävät omia retkiään.

Vaeltajaryhmät tutustuvat Suomen Partiolaisten vaeltajaohjelmaan ja soveltavat sitä omaan käyttöönsä. Vuoden aikana vaeltajaosasto järjestää nuoremmille johtajille suunnattua ohjelmaa.

3 Hallinto

Kilon Kipinät ry:n sääntöjen määräämä lippukunnan varsinainen kokous pidetään 23. helmikuuta 2009. Syksyllä pidetään erikseen ylimääräinen suunnittelupäivä.

Lippukunnan kokouksen päätösten mukaisesta toiminnasta vastaavat lippukunnanjohtaja ja hallitus. Hallituksessa lippukunnan toimintayksiköitä edustavat pääsääntöisesti osastonjohtajat. Hallitus kokoontuu kaksi kertaa kuukaudessa, joista toisen kerran johtajaneuvoston kokouksen yhteydessä ja toisen kerran johtajaneuvoston kokousten välillä. Muuten kokouksia järjestetään tarvittaessa nopeaa päätöksentekoa ja palkitsemisasioissa

Johtajaneuvosto on lippukunnan partiojohtajien ja eri johtajatehtävissä vartionjohtajista alkaen toimivien partiolaisten neuvotteluelin. Johtajaneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuussa sunnuntaina koulujen loma-aikoja lukuun ottamatta. Kilon Kipinät lähettää edustajansa Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n, Espoon Partiotuki ry:n ja Järvi-Espoon Eräpartiolaiset ry:n kokouksiin. Lippukunnalla on edustajat myös Järvi-Espoon Eräpartiolaiset ry:n korkeimmassa neuvostossa.

4 Koulutus

Lippukunnan tärkein toimintamuoto on vartiojärjestelmä ja sen toteuttaminen. Koulutuksessa on siten jatkuvasti ensimmäisellä sijalla riittävän hyvien edellytysten luominen vartioiden ja partio-osastojen johtamiselle.

Molemmissa partio-osastoissa vartionjohtajaneuvoston tehtävänä on osastonjohtajan ohjaamana kehittää vartioiden toimintaa, järjestää vartionjohtajien täydennyskoulutusta ja yhteistoimintaa sekä tarjota mahdollisuus vartionjohtajahuoltoon. Partio-osastojen vartionjohtajaneuvostoilla on myös yhteistä toimintaa. Vartionjohtajaneuvoston johtamisen ohella osastonjohtaja valvoo vartiojärjestelmän toteutumista ja seuraa luokkasuoritusten etenemistä osastossaan.

Kolkkajohtajaneuvoston tehtävänä on osastonjohtajan ohjaamana kehittää kolkkalaumojen toimintaa, järjestää kolkkajohtajien pestin mukaista täydennyskoulutusta sekä suunnitella osaston yhteistoimintaa.

Lippukunnan kaikkia johtajia kannustetaan kouluttautumaan erityisesti partiopiirin järjestämille kursseilla. Koulutusvastaava pj Kaisa Kojolan johdolla laaditaan erillinen koulutussuunnitelma, jolla varmistetaan, että kaikki lippukunnassa toimivat johtajat saavat pestiään tukevaa koulutusta. Lippukunnan johtajistoa pyritään myös tukemaan ja motivoimaan mm. käyttämällä tarkempia tehtäväkuvauksia lippukunnan toimintaohjesäännön mukaisesti. Päivitetty toimintaohjesääntö hyväksytään lippukunnan varsinaisessa kokouksessa. Jokainen johtaja käy pestikeskustelun oman johtajansa kanssa.

Tulevia vartionjohtajia koulutetaan Järvi-Espoon Eräpartiolaiset ry:n järjestämällä vartionjohtajaperuskurssilla syksyllä 2010. Vartionjohtajat saavat täydennyskoulutusta lippukunnan, lippukuntaryhmän ja muiden partioyhteisöjen koulutustapahtumissa. Tänä vuonna lippukunnan johtajistoa lähetetään muun muassa ensiapu-, leikki- ja leirinjohtamiskursseille sekä osastonjohtaja- ja partiojohtajaperuskursseille. Muut erikoiskurssit tulevat kysymykseen tarpeen, halukkuuden ja mahdollisuuksien mukaan.

5 Ohjelmatoiminta

Vartiolaiset ja johtajat suorittavat Koroisten Ritarien eräpartio-ohjelmaa, jota olemme muokanneet omaan käyttöömme sopivammaksi. Ohjelmaa täydennetään Suomen Partiolaisten taitomerkeillä. Erityisesti huomioidaan Järvi-Espoon Eräpartiolaiset ry:n hyväksymät loppututkintovaatimusten asettamat tavoitteet. Kolkat suorittavat kolkkaperinteillä täydennettyä Suomen Partiolaisten uutta sudenpentuohjelmaa.

Käyttämämme partio-ohjelman mukaisiin luokkamerkkeihin liittyvät loppututkinnot järjestetään yhteistoiminnassa Järvi-Espoon Eräpartiolaiset ry:n muiden lippukuntien kanssa. Lippukuntaryhmittymän Korkein Neuvosto jakaa järjestämisvuorot. Luokkasuoritusten loppututkintoihin valmistautuville lippukuntalaisille järjestetään tarpeen mukaan ennen varsinaista loppututkintoa suorituspäivä maastossa.

5.1 Retket, leirit ja vaellukset

Kilon Kipinöiden tärkeimpänä retkeilyalueena on Nuuksion kansallispuisto ja sen lähialueet. Maaston ohella retkeilykohteita ovat Espoon seurakuntien, Espoon kaupungin, Metsähallituksen sekä eri partioyhteisöjen majat ja kämpät.

Johtajat kokoontuvat suunnittelemaan toimintaa perinteiselle Perunasalaatti-retkelle 22.-24. tammikuuta Espoon kaupungin omistamaan Sierlan leirikeskukseen.

Helmikuun 12.-14. vaeltajat järjestävät vartionjohtajille suunnatun koulutusretken. Retken tavoitteena on tukea vartionjohtajia pesteissään ja partiourallaan sekä innostaa heitä ja antaa kokemusta talvisesta retkeilystä.

Kolkille järjestetään viikonloppuretki Espoon kaupungin omistamassa Luukin leirikeskuksessa huhtikuun 9.-11. Retkenjohtajana toimii pj Matti Riekkinen.

Kesäkuussa järjestetään kaikille lippukunnan johtajille avoin hallintoseminaari nimeltään Perunateatteri.

Heinä-elokuun vaihteessa järjestetään koko lippukunnan yhteinen kesäleiri Kipinä IV Fiskarsin Iso Myllylammilla. Leirinjohtajana toimii pj Anni Harinen.

Marraskuussa järjestetään perinteinen lippukuntaretki Sammonryöstö, joka on suunnattu kaikille lippukunnan jäsenille. Retkenjohtajana toimii Matias Saarinen.

Syksyn aikana suunnitellaan tammikuussa 2011 järjestettävää Kilon Kipinöiden ensimmäistä omaa talvileiriä.

Tammikuussa 2011 johtajisto kokoontuu suunnittelemaan seuraavan vuoden toimintaa perinteiselle Perunasalaatti-retkelle.

5.2 Kilpailutoiminta

Vuonna 2010 Kilon Kipinät lähettää edustuksen Pääkaupunkiseudun partiolaisten ja Suomen partiolaisten mestaruuskilpailuihin sekä Espoon partiotuen Espoon Punanen -kilpailuun.

Keväällä lippukuntaryhmämme Järvi-Espoon eräpartiolaiset järjestää leikkimielisen Peikonpuikaus partiotaitokilpailun luonnollisille vartioille ja muille ryhmille.

Syksyllä Espoon Partiotuki ry järjestää Espoon Punanen –partiotaitokilpailun lisäksi sekä sudenpennuille ja kolkille suunnatun Espoon Pinkki-partiotaitokilpailun.

Syksyllä järjestämme yhdessä Kara-Karhujen kanssa luonnollisten vartioiden välisen Karhunpalvelus – partiotaitokilpailun.

5.3 Tiedotus- ja julkaisutoiminta

Vuonna 2010 tehostetaan tiedotusta lippukuntalaisten vanhemmille. Vuoden 2003 alusta lähtien on julkaistu Kilon Kipinöiden omaa lippukuntalehteä, jonka nimi on Sytyke. Vuonna 2010 toimitetaan ja julkaistaan neljä numeroa. Lehden sisällöstä ja ilmestymisestä vastaa päätoimittaja Saana Laukkanen. Toimintayksiköiden ja tapahtumien johtajat huolehtivat, että retkistä, kilpailuista ja muista tapahtumista kirjoitetaan juttu lehteä varten. Lehden tarkoituksena on yhteishengen vahvistaminen sekä sisäinen ja ulkoinen tiedotus. Sytyke monistetaan tai painatutetaan ja jaetaan postin välityksellä kaikille jäsenille.

Lippukunnan internet-sivujen sisältöä päivitetään alkukeväästä ja uudet sivut julkaistaan huhtikuussa. Sivuston kehittämiseen saavat osallistua kaikki lippukunnan jäsenet.

Lisäksi vuoden 2010 aikana panostetaan lippukunnan sisäisen tiedotuksen kehittämiseen.

5.4 Kansainvälinen toiminta

Lippukuntamme jäsen Antti Ranki osallistuu vaeltajaikäisille suunnatulle Suomen partiolaisten Nepal 2010 -leirimatkalle

Lippukunta tukee jäsentensä ulkomaille suuntautuvia partiomatkoja anomusten perusteella.

5.5 Muu toiminta

Lippukunnan vartiot osallistuvat maaliskuussa valtakunnalliseen yhteisvastuukeräykseen Leppävaaran seurakunnan kautta.

Huhtikuussa on lippukunta osallistuu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten järjestämään Paraatiin. Keväällä järjestetään yhdessä Leppävaaran seurakunnan ja muiden alueen lippukuntien kanssa partiomessu.

Keväällä 2010 järjestetään retki yhdessä vanhempainneuvoston kanssa kaikille Kilon Kipinöille ja heidän vanhemmilleen.

Marraskuussa myymme partiolaisten adventtikalentereita. Joulukuun 6. päivänä järjestetään itsenäisyysjuhla ja lupauksenantotilaisuus yhdessä Leppävaaran seurakunnan kanssa.

Lippukunnan jäsenet voivat osallistua kiipeily- ja seikkailutoimintaan. Kilon Kipinät toteuttaa päihteiden vastaista työtä Suomen Partiolaisten käytännön mukaisesti.

6 Tilat ja kalusto

Kaksi kokoushuonettamme ovat Kilon Puistomäki 3:ssa sijaitsevassa Villa Granlidenissä. Kolon kuntoa ja käyttöä valvovat huvilavoudit. Remontointi- ja kunnossapitotoiminnasta vastaavat huvilavoudit Antti Ranki ja Markus Tyrkkö. Siivousjärjestelyistä vastaa siivousvastaava Laura Hokka.

Toimintayksiköiden ja lippukunnan leiri- ja retkikalustoa hankitaan mahdollisuuksien mukaan. Lippukunnan jokaisella vartiolla on asianmukainen perusretkeilyvarustus. Kukin vartio vastaa kalustostaan ja sen kunnostamisesta itse. Kilon Kipinöiden kalustosta ja sen lainauksesta vastaavat kalustonhoitajat Roope Heinonen ja Matias Saarinen.

Lippukunnan arkistoon kootaan Kilon Kipinöiden historiaan liittyvää asiakirja- ja esineaineistoa. Kara-Karhujen kirjasto on kaikkien Järvi-Espoon Eräpartiolaisten käytössä. Kilon Kipinöiden omaa kirjastoa kasvatetaan.

7 Talous

Lippukunnan harjoittamaa omatoimista varainhankintaa ovat mm. satunnaiset urakkatyöt ja partiolaisten adventtikalenterien myynti. Lisäksi vuokraamme lippukunnan kalustoa nimellistä korvausta vastaan ei-partiolaisille.

Omatoimisella varainhankinnalla ja osallistumismaksuilla ei ole mahdollista kattaa kaikkia toiminnan aiheuttamia kuluja. Tästä syystä anomme avustuksia Espoon kaupungilta, Espoon seurakunnilta ja Kilon Kipinöiden vanhempainneuvostolta.

Avustuksina saadut varat käytetään avustusehtojen mukaisesti.

Toimintakalenteri 2010

TOIMINTAKALENTERI 2010
Aika Tapahtuma Vastuuhenkilö
Tammikuu 22.-24.1. Perunasalaattiretki Antti Ranki
Helmikuu 12.-14.2 VJN -retki Matias Saarinen
  23.2. Lippukunnan kokous Antti Ranki
Huhtikuu 17.-18.4 II-luokan loppukoe Matias Saarinen
  18.4. III-luokan loppukoe Karka
  19.-25.4. Partioviikko PäPa
  25.4. Paraati PäPa
  Partiomessu Leppävaaran seurakunta
Toukokuu Piirin kevätmestaruuskilpailut, päiväsarjat PäPa
  Piirin kevätmestaruuskilpailut, yösarjat PäPa
    Vanhempainneuvoston retki Sonja Vilpas
  29.-30.5. Peikon Puikaus Järeä
  28.7.-5.8. Kesäleiri Kipinä IV Anni Harinen
Syyskuu Partiotaitokilpailu Karhunpalvelus Karka
    Espoon Punanen EPT
    Vartionjohtajan peruskurssi Järeä
Lokakuu 3.10 Pinkki EPT
Marraskuu   Lippukuntaretki Sammonryöstö Matias Saarinen
    Kalenterimyynti Linda Wülfing
Joulukuu 6.12. Itsenäisyyspäiväjuhla